Hatha Yoga

Yoga
                       Yoga

Hatha Yoga betegnes gjerne som klassisk yoga og er den mest utbredte yogaformen i verden. En Hatha klasse vil ha lav intensitet hvor fokuset er uttøying, enkle pusteøvelser og sittende meditasjon og er et godt sted å lære nybegynnere positurer, avspenningsteknikker, og bli komfortabel med yoga.

På sanskrit betyr ordet «Hatha» kraftig.  De to ordene i  «Hatha» – «ha»  og «ta»  betyr sol og måne. «Hatha» betegnes derfor som den yoga som skaper balanse mellom månen og solen i deg. 

Både lyengar, Ashtanga og Bikram Yoga er Hatha Yoga. Hatha Yoga bruker positurer, også kalt asana og bevisst pusting (Pranayama) i kombinasjon med mental fokus for å utvikle tilstedeværelse, styrke, fleksibilitet og avslapning. Hensikten er å skape balanse, styrke og en følelse av velvære hos den som praktiserer.

Stillingene er utformet for å åpne mange kanaler i kroppen, særlig i hovedkanalen; ryggraden, slik at energi kan strømme fritt. Hatha Yoga betegnes derfor ikke som trening, men er positurer som hjelper oss å kanalisere engergien vår dit vi vil; Yogasanas.

Hatha yoga er et kraftig verktøy for selv-transformasjon og hjelper oss til være mer tilstede ved å fokusere på pusten samtidig som vi kan kontrollere svingningene i sinnet.